Re-enactment groeit in populariteit artikel

  • Geplaatst op
  • Door Barbara Nieuwkoop van lokalenieuwsmakers.nl
  • 1
Re-enactment groeit in populariteit artikel

In deze blog delen wij een kort artikel waar wij een aantal maanden terug aan meegewerkt hebben.

In Nederland groeit al jaren de interesse voor re-enactment. Verenigingen die geschiedenis levend willen houden, richten zich op een regiment of een bepaalde oorlog. De daarbij ontstane verkoop van legerspullen, ook attributen die betrekking hebben op bijvoorbeeld nazi-Duitsland, roept vragen op.

Hoogtepunt voor liefhebbers van re-enactment is de jaarlijkse ‘Slag om Grolle’ in Groenlo, een driedaags evenement waarin een veldslag uit 1627 wordt nagespeeld door ruim 1.500 verklede mensen. In Haarlemmermeer is er Keltfest. Een festival dat je ‘meeneemt naar vervlogen tijden van Kelten, Vikingen en Saksen’. Het zijn slechts twee voorbeelden uit een levendige Nederlandse re-enactmentcultuur. 

Tweede Wereldoorlog

Veel re-enactmentgroepen in Nederland richten zich echter op de Tweede Wereldoorlog. Een voorbeeld is het bevrijdingsfeest op het Harmonieplein in Nieuw-Vennep. Op 5 mei rijdt een grote stoet militaire voertuigen met als soldaat verklede mensen door Haarlemmermeer. Er is zelfs een defilé voor de burgemeester. Dit soort evenementen is het beste te omschrijven als festivals waar de beleving van de deelnemer het uitgangspunt is.

De benodigde spullen, zoals uniformen, petten, wapens, vlaggen enz, worden als militaria via internet en in legerwinkels te koop aangeboden. En er is veel te koop, ook Duitse uniformen van bijvoorbeeld de Waffen SS. Een zoektocht op internet levert meerdere websites die legerattributen aanbieden, en daarbij is wat betreft strijdende partijen geen beperking.

Op vrijwel alle sites staan disclaimers die benadrukken dat de verkoop van spullen ‘enkel educatief van aard is om de situatie van de Duitse soldaat beter te kunnen begrijpen en te verklaren, maar nooit is bedoeld om zijn handelen te rechtvaardigen’. 

Verkoop nazi-materiaal

Een verkoper van militaria in Haarlemmermeer verantwoordt zich over de verkoop van replica’s van nazivlaggen en SS-insignes. “Ik distantieer me uitdrukkelijk van alle ideeën van rechts en links en verafschuw elk soort geweld tegen andere mensen. Maar oorlog, en daarmee wapens, uniformen, uitrusting etc., zijn door de mens gemaakt en maken daarom altijd deel uit van onze geschiedenis. Ik verkoop decoraties voor het uniform zodat soldaten zich kunnen onderscheiden op het veld.”

De handelaar, zegt bekend te zijn met zijn klanten. “Mijn bedrijf moet het hebben van terugkerende klanten. Vaak gaat een klant eerst met mij in contact voordat ze tot aankoop overgaat. Daarnaast herken ik namen van Instagram-accounts die bijvoorbeeld in de re-enactment zitten.

Zo veilig mogelijk

Re-enactment is een grote en hechte community in Nederland. “Een bestelling van een medaille, badge, armschild of andere uniformaccessoires zonder aanleiding hoef ik niet echt te controleren. Misbruik hiervan is vrijwel onmogelijk buiten de doeleinden. Ik verkoop speciale messen en dolken die niet scherp zijn gemaakt want deze dienen alleen voor bij het uniform als accessoire voor films en re-enactment en niks anders. Hierdoor is ook de verkoop daarvan zonder misbruik mogelijk.”

Het verkopen van spullen met een hakenkruis of andere nazisymbolen is op zich niet verboden in Nederland. Strafrechtadvocaat Sidney Smeets van Spong advocaten zegt: “Een groot misverstand is bijvoorbeeld dat er een verbod zou bestaan op de verkoop van ‘Mein Kampf’. Dat is niet het geval. Wel kan het ter verkoop aanbieden daarvan mogelijk vallen onder het aanzetten tot haat of geweld.”

Bestookt

De Haarlemmermeerse verkoper van nazi-materiaal wordt met grote regelmaat bestookt vanuit anti-fascistische hoek.

Smeets stelt dat met een recente uitspraak van de rechter is geoordeeld dat het aanzetten tot haat en geweld door ‘Mein Kampf’ onvoldoende grond oplevert om een verkoper van een origineel exemplaar strafrechtelijk aansprakelijk te kunnen stellen. Dit komt mede doordat heb boek in andere landen binnen Europa en via het internet vrijelijk verkrijgbaar is. Datzelfde geldt voor nazispullen, die ook door heel Europa verkrijgbaar zijn.

Re-enactment is begrip krijgen van de geschiedenis door te handelen in plaats van te lezen of kijken naar schilderijen over een historische periode, maar kan soms onvermoede effecten hebben. Zoals in de Verenigde Staten, waar de re-enactmentcultuur vooral gericht is op de burgeroorlog. De oorlog tussen noord en zuid, de Unie en de Confederatie. 

Slavernij
De mannen die als Confederatie-soldaten aan re-enactmentevenementen deelnemen, representeren hierbij de strijd voor het behoud van slavernij, waarbij soms een oud superioriteitsgevoel herleeft. Dat bleek in september, toen op twitter de hashtag #civilwar2 trending was na een tweet van president Donald Trump waarin hij een nieuwe burgeroorlog voorspelde als hij zou worden afgezet. Zijn dreiging werd door verschillende re-enactmentgroepen omarmd met tweets als: ‘We staan aan de vooravond van een hete burgeroorlog. Net als in 1859’.

Misschien is het een kwestie van voorkeur. De één leest een boek of kijkt een film of documentaire. De ander speelt een historische gebeurtenis na om verbinding te voelen met revolutionaire ideeën en te begrijpen waarvoor werd gevochten.

Reacties

  1. Don Militaria Don Militaria

    Bedankt voor uw suggestie. Wij zijn al bezig met het kijken naar de mogelijkheden echter wachten wij nu met nieuwe diensten aanbieden totdat de corona crisis voorbij is in Nederland.

  2. Porta Porta

    Ik heb het al een keer eerder aangekaart maar zie het niet meer, kan Don Militaria eventueel een insigne aanbreng service opstarten? Weet zeker dat dit gewaardeerd wordt in de re-enactment wereld. Sommige (ik zeker) zijn niet zo handig met naald en draad.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »