Geheime feldpolizei identiteitsplaatje
Geheime feldpolizei identiteitsplaatje €14,95

Geheime feldpolizei identiteitsplaatje

De identiteit van een drager kan door middel van een plaatje snel gecontroleerd worden bij bijvoorbeeld sneuvelen.

€14,95
Op voorraad
  • SNEL bezorgd binnen Europa
  • VERZEKERD verzonden & onderweg
  • KLANTENSERVICE elke werkdag open
  • GEOPTIMALISEERD voor Nederland & België
Informatie
De Geheime Feldpolizei (Secret Field Police) of GFP was de geheime militaire politie van de Duitse Wehrmacht tot het einde van de Tweede Wereldoorlog.

De behoefte aan een geheime militaire politie ontwikkelde zich na de annexaties van het Sudetenland in 1938 en Tsjechoslowakije in 1939. Hoewel de veiligheid Einsatzgruppen (of veiligheidstroepen) behorende tot het Reich Main Security Office (RSHA) tijdens deze operaties was gebruikt, Commando vond dat het een gespecialiseerd inlichtingenbureau nodig had met politiefuncties die met het leger konden werken, maar als een veiligheidsdienst fungeren om potentiële tegenstanders te arresteren en eventuele weerstand te elimineren. Na bestudering van gegevens verzameld in Spanje, Oostenrijk en Tsjechoslowakije, gaf generaaloberst Wilhelm Keitel, opperbevelhebber van het OKW, het "Dienstvorschrift für die Geheime Feldpolizei" uit (Reglement voor de geheime politie). De GFP is gemaakt op 21 juli 1939.

Hoewel officieel onderdeel van de Wehrmacht, werd het personeel voornamelijk aangeworven uit de criminele tak van politieagenten die waren toegewezen aan de strijdkrachten. Ze kregen de wettelijke status van Wehrmachtsbeamte auf Kriegsdauer (militaire functionarissen voor de duur van de oorlog) en behielden het gezag van andere politiebureaus en de Sicherheitsdienst (SD). Aanvankelijk waren de Geheime Feldpolizei uitsluitend Wehrmacht-veiligheidseenheden, maar in 1942 werden ze geabsorbeerd door de RSHA.

GFP-agenten konden tijdens hun werkzaamheden burgerkleding of uniformen dragen. Een GFP-functionaris had ook het recht om militaire wegversperringen te passeren of militaire gebouwen binnen te gaan. Ze kunnen ook militaire signalen en communicatieapparatuur gebruiken, militaire voertuigen besturen, militaire benodigdheden en accommodatie aanschaffen waar nodig bij de uitvoering van hun taak. In bezette gebieden bood de GFP ook persoonlijke escort aan militaire VIP's, hulp aan staatsveiligheidsagentschappen bij tegenspionage, ondervraging van verdachten, preventie van sabotage en de detectie van vijandelijke agenten.

In de praktijk was de GFP-activiteit afhankelijk van de regio waarin deze actief was. Werk in bezet Noord- en West-Europa verschilde aanzienlijk van operaties aan het Oostfront. In Nederland, Denemarken en Noorwegen waren GFP-agenten voornamelijk beperkt tot de geheime politiebescherming van hoge officieren van de Wehrmacht. In België en Frankrijk werd het GFP een uitvoerend onderdeel van de civiele politiedienst en werkte het samen met de militaire autoriteiten om verzetsacties, de British Special Operations Executive en sabotage te bestrijden met behulp van terreurtactieken zoals aanhoudingen, deportaties en de uitvoering van gijzelaars.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »