Het Belgische leger in de Grote Oorlog boek
Het Belgische leger in de Grote Oorlog boek €152,35

Het Belgische leger in de Grote Oorlog boek

Wij hebben 2 weken nodig om onze boeken naar u te versturen. Zie informatie voor alle details over het boek. Dit boek is beschikbaar in Engels en Nederlands!

€152,35
Op voorraad
  • SNEL bezorgd binnen Europa
  • VERZEKERD verzonden & onderweg
  • KLANTENSERVICE elke werkdag open
  • GEOPTIMALISEERD voor Nederland & België
Informatie

Een boek over Belgische legeruniformen, insignes en uitrusting tijdens WO1. 512 pagina's, meer dan 1500 foto's, zowel in kleur als in zwart-wit. Gebonden in linnen.

Geschreven door: onder redactie van dr. Pierre Lerneux
ISBN: 978-3-902526-86-1 (Engels), 978-3-902526-85-4 (Nederlands)
Gewicht: 3,20 kg
Detail informatie: meer dan 500 pagina's, gebonden in linnen. Afmeting: 29,5 x 26 cm.

BOEK BESCHRIJVING

Een werk over de geschiedenis van de vuurwapens zonder verwijzing naar de reputatie van de Belgische wapenindustrie, zou afbreuk doen aan het internationaal erkende belang van ons land op het vlak van wapenvervaardiging. In de 19de eeuw werd in België een uitzonderlijke verscheidenheid aan wapens gefabriceerd en in grote hoeveelheden naar het buitenland uitgevoerd.

De bedrijfsinstallaties, maar ook de vakkundigheid en de vindingrijkheid van de wapenfabrikanten stonden natuurlijk ook ten dienste van het Belgisch leger: dit leger was misschien niet zo rijk aan manschappen, maar beschikte in 1914 over behoorlijke individuele draagbare wapens, die twintig jaar eerder op punt waren gesteld maar toch nog steeds modern waren. De soldaten werden goed getraind om op lange afstand te schieten en konden het wapen zo ten volle benutten. De kleine hoeveelheid automatische wapens die enkele maanden daarvoor in gebruik was genomen, bleek echter een ernstige handicap in het licht van de onevenwichtige verdeling van de troepen. Het verzet aan de IJzer zou het einde van de bewegingsoorlog betekenen.

De oorlogsjaren en de inspanningen die werden gedaan om de soldaten aan de frontlinie correct te bewapenen, dwongen de regering en de ondersteunende rangen om creatieve oplossingen te vinden. Naast een indrukwekkend aantal wijzigingen aan het bestaande materiaal, werd er werkelijk overal materiaal gezocht: als we de foto’s bekijken van het Belgische front aan de IJzer, zien we Franse, Britse, Duitse, Turkse, Amerikaanse en nog andere wapens, in hun oorspronkelijke vorm of aangepast aan de behoeften van het Belgische leger.

Gezien de grote hoeveelheid beschikbare informatie en foto’s, leek het vanzelfsprekend om dit tweede volume in de overzichtsgeschiedenis van het Belgische leger in de Grote Oorlog enkel aan draagbare wapens te wijden: de collecties die in het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis worden bewaard en tentoongesteld, onthullen hier nogmaals hun grote rijkdom.

Dit werk is dus wel degelijk meer dan een eenvoudige catalogus van de wapenuitrusting van het Belgische leger. Het is ook de geschiedenis van de transformatie van een klein legertje dat wordt overgeleverd aan de nachtmerrie van de Grote Oorlog in een eigentijdse organisatie die de technologische en tactische vooruitgang op de voet volgt.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »