Kriminalpolizei identiteitsplaatje
Kriminalpolizei identiteitsplaatje €14,95

Kriminalpolizei identiteitsplaatje

De identiteit van een drager kan door middel van een plaatje snel gecontroleerd worden bij bijvoorbeeld sneuvelen.

€14,95
Op voorraad
  • SNEL bezorgd binnen Europa
  • VERZEKERD verzonden & onderweg
  • KLANTENSERVICE elke werkdag open
  • GEOPTIMALISEERD voor Nederland & België
Informatie
Kriminalpolizei is de standaardterm voor het recherchebureau in nazi-Duitsland.

Nadat Adolf Hitler in januari 1933 aantrad, begonnen de nazi's een programma van 'coördinatie' van alle aspecten van het Duitse leven, om de greep van de nazi-partij op de macht te consolideren. In juli 1936 werd de Pruisische centrale recherche (Landeskriminalpolizeiamt) de centrale recherche voor Duitsland, de Reichskriminalpolizeiamt. Het werd samen met de geheime staatspolitie, de Geheime Staatspolizei of Gestapo gecombineerd in twee subafdelingen van de Sicherheitspolizei (SiPo) met een centraal commandokantoor dat bekend staat als het Hauptamt Sicherheitspolizei. Op dat moment had Reinhard Heydrich het bevel over de SiPo, het centrale commando-kantoor, de Hauptamt Sicherheitspolizei en de Sicherheitsdienst (SD). Nebe werd benoemd tot hoofd van de Reichskriminalpolizeiamt en rapporteerde aan Heydrich.

In september 1939 werd het Reichssicherheitshauptamt (Reich Main Security Office; RSHA) opgericht als de commando-organisatie voor de verschillende staatsonderzoeks- en veiligheidsinstanties. Het Hauptamt Sicherheitspolizei werd officieel afgeschaft en de afdelingen werden samengevouwen in de RSHA. De Reichskriminalpolizeiamt werd Amt V (Afdeling 5), de Kriminalpolizei (Criminal Police) in de RSHA. Het stond onder bevel van Arthur Nebe tot 1944, toen hij werd opgezegd en geëxecuteerd na het mislukte complot van 20 juli om Hitler te vermoorden. In het laatste jaar van zijn bestaan ​​stond Amt V onder het commando van Friedrich Panzinger, die rechtstreeks antwoord gaf aan Ernst Kaltenbrunner, het hoofd van de RSHA na de moord op Heydrich in 1942.

De Kriminalpolizei waren meestal rechercheurs en agenten in burger en werkten samen met de Gestapo, de Ordnungspolizei, de geüniformeerde politietak en de Geheime Feldpolizei. De beleidsrichtlijnen kwamen van het SS-Hauptamt. De Kripo was georganiseerd in een hiërarchisch systeem, met centrale kantoren in alle steden en kleinere steden. Deze beantwoordden op hun beurt aan hoofdkantoren in de grotere Duitse steden, die antwoordden aan het centrale kantoor van de Kriminalpolizei, een afdeling van de RSHA.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »