Windhund 116th Panzer Division pet badge
Windhund 116th Panzer Division pet badge €17,85

Windhund 116th Panzer Division pet badge

Voor petten van het derde rijk.

€17,85
Op voorraad
  • SNEL bezorgd binnen Europa
  • VERZEKERD verzonden & onderweg
  • KLANTENSERVICE elke werkdag open
  • GEOPTIMALISEERD voor Nederland & België
Informatie

De 116th Division werd in maart 1944 gevormd in de Rijnland- en Westfalengebieden van West-Duitsland uit de overblijfselen van de 16e Panzergrenadier Division en de 179th Reserve Panzer Division. De 16e had zware verliezen geleden tijdens gevechten aan het oostfront bij Stalingrad, en de 179e was een tweedelijnsformatie die sinds 1943 in Frankrijk dienst had.

Westfront
In 1944 nam het deel aan de strijd tegen de landingen in Normandië, de Slag om Normandië, en werd later vastgehouden in de Falaise Pocket na Operatie Cobra.


Duitse Sd.Kfz. 234/3 pantserwagen bij The Tank Museum, Bovington. Dit voertuig draagt ​​het insigne van de 116th Panzer Division.
Samen met de 2e SS Panzer Division was het verantwoordelijk voor het openhouden van de zak om Duitse troepen te laten ontsnappen. Het wist te ontsnappen, hoewel slechts 600 infanterie en 12 tanks intact waren. In oktober vocht het tegen Amerikaanse troepen in de Slag om Aken, waarbij de stad op 21 oktober viel voor de Amerikanen. Het werd verplaatst naar Düsseldorf voor herinrichting. Op 8 november weerde de divisie een aanval af van de Amerikaanse 28th Infantry Division in het Hürtgen Forest tijdens de grotere Battle of Hürtgen Forest, waarbij de stad Schmidt werd heroverd, waardoor de naam werd gegeven aan de 28e van de "Bloody Bucket Division".

De 116e nam toen deel aan de mislukte operatie "Wacht am Rhein" in de Ardennen. Op 10 december, voor het offensief, werd het gedeeltelijk omgebouwd met 26 Panzer IV- en 43 Panther-tanks en 25 Jagdpanzer IV-tankjagers (waarvan 13 gevechtsklaar). Het ontbrak echter nog steeds veel van zijn biologisch transport. Aanvankelijk geblokkeerd door het verzet en vervolgens slechte bruggen bij aanvallen om de Our-rivier over te steken bij Luetzkampen en Ouren, volgde het een back-track om door België van Dasburg naar Houffalize te marcheren. De divisie vocht zich vervolgens als middelpunt van de opmars op de Maas van Samree naar La Roche. Het was toen betrokken bij zware gevechten bij Hotton en Verdenne, waar het werd teruggedraaid op zijn verste opmars in de Ardennen.

Later hield het de geallieerden op een afstand om andere eenheden terug te trekken, voordat het in maart over de Rijn werd teruggetrokken. Vervolgens verzette het zich tegen de opmars van het Amerikaanse Negende Leger over de Rijn, waardoor de geplande geallieerde doorbraak werd gestopt en de luchtlandingen van Operatie Varsity werden tegengegaan. Met 2.800 manschappen en 10 tanks tegen 50.000 geallieerde troepen en ondersteunende tanks stond de divisie tegenover de U.S. 30th, de U.S. 35th, de U.S. 84th, de 4th Canadian en de U.S. 8th Armored Divisions. Op 18 april 1945 werd het merendeel van de divisie gedwongen zich over te geven aan het Amerikaanse Negende Leger, nadat ze vastzaten in de Ruhrzak. Restanten van de divisie bleven tot 30 april in de Harz vechten, maar gaven zich pas over nadat al hun middelen waren uitgeput.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »